13 juli 2008

Deckarfrossa

Har på sistone läst två deckare: Kinesen av Henning Mankell och Skumtimmen av Johan Teorin.

Kinesen börjar med att 19 personer hittas brutalt mördade i en liten by i norrland. När domare Brigitta Roslin läser om dådet inser hon att hon är släkt med flera av offren. Hon försöker få klarhet i vad som har hänt och hamnar på en resa i både tid och rum.

Efter att ha läst alla Mankells deckare måste jag säga att denna inte till hör en av de bättre. Visst är den bra men den var stundvis ganska långsam och tråkig. Trots det tycker jag att den är klart läsvärd.

Skumtimmen är Johan Theorins debutroman. En spännande historia som tar sin början 1972 då Jens 6 år försvinner på Öland. 20 år senare får pojkens mamma ett telefonsamtal från sin far som har fått en liten pojksandal i ett kuvert utan avsändare. Julia återvänder till sin barndoms ö och får höra historien om den mytomspunne Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel by. Nils var död och begraven när Jens försvann men vissa hävdar att han fortfarande vandrar omkring på det stora alvaret.

Mystiken tätnar medan man följer historien som tar en med redan till 1940-talets Öland. Boken är svår att lägga ifrån sig. Det är en riktigt mysrysare!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena tjejen! - Tack för alltid lika fina boktips!

Om du är sugen på humor, satir och skruvade klipp så är du välkommen till lika skruvade boysen på chewingguns anytime!

Ha en grymt trevlig dag.

Anonym sa...

mmm, Skumtimmen gillade jag!

Jag har inte läst många böcker av Mankell. Om du skulle rekomendera bara en. Vilken blir det då?

Mala sa...

De jag gillar bäst är hans serie om Kurt Wallander. Läs dom :) Mördare utan ansikte är den första.